Xelion 8 basisbegrippen

Xelion 8 basisbegrippen

1. Xelion basisbegrippen

Xelion basis uitleg van toegangsrollen, uitleg van de tenant opbouw en de basis componenten van het systeem.

1.1 Xelion Rollen 

Xelion kent 3 rollen die geselecteerd kunnen worden bij gebruikers. Deze rollen zijn:

Rol

Uitleg

Gebruiker

Een eindgebruiker van Xelion. Toegang tot de softphone en smartphone applicatie. Geen toegang tot beheeromgeving.

Operator

Toegang tot de beheeromgeving van Xelion met beperkte functionaliteit. Geen mogelijkheden tot het wijzigen van kritische instellingen of het uitvoeren van updates. Aparte handleiding voor beschikbaar.

Beheerder

Beheerder van het Xelion Phone System. Kan alles uitvoeren in de beheeromgeving.

1.2 Tenant uitleg (Single Tenant v.s. Multi Tenant) 

Xelion wordt in zowel single-tenant als Multi-tenant variant aangeboden. We spreken van single-tenant wanneer er slechts 1 bedrijf gebruik maakt van 1 applicatieserver, ongeacht of deze op 1 of meerdere locaties is gevestigd. Deze oplossing wordt vaak gekozen voor on-premise oplossingen.
We spreken van MultiTenant wanneer één applicatieserver meerdere (tot 100) zelfstandige Xelion systemen voert. Elke tenant bevat de volledige Xelion functionaliteit inclusief de administratie. Er is één speciale tenant, de master-tenant, waaronder het beheer van alle overige tenants plaatsvindt. Dit maakt het mogelijk om meerdere zelfstandige bedrijven te voorzien van VoIP functionaliteit, terwijl hiervoor slechts een applicatieserver voor nodig is.
Het beheer van een MultiTenant omgeving wijkt op plaatsen af van die van een single-tenant omgeving; er is een master-tenant aanwezig die de overige tenants beheert. Denk aan het starten/stoppen van een tenant, het opnieuw inrichten van een tenant, enz. Het inhoudelijke beheer van een tenant is verder identiek aan het beheer van een single-tenant omgeving.
Elke tenant heeft een eigen database structuur waardoor informatie alleen toegankelijk is binnen 1 tenant.

1.3 Componenten binnen Xelion 

Voorafgaand aan een overzicht hoe Xelion geïnstalleerd moet worden een kort overzicht van de belangrijkste componenten (bouwstenen) van Xelion en de samenhang tussen die componenten. Meer en diepere uitleg over deze componenten wordt behandeld tijdens de Xelion Certified Engineer trainingen en op ons Xelion Support Portal.

Term

Toelichting

(Multi)Tenant

Een MultiTenant Xelion omgeving bestaat uit één fysiek systeem maar bevat meerdere (logische) Xelion systemen, één per tenant. Alle gegevens en instellingen zoals Trunks, Aansluitingen, Telefoontoestellen, Gebruikers, enz. zijn per tenant onafhankelijk van elkaar instelbaar.

Trunk

Hiermee configureer je Xelion zo dat je het SIP verkeer van en naar Xelion via één of meerdere SIP (VoIP) providers kunt laten lopen.

Aansluiting

Via een Aansluiting configureer je hoe inkomende gesprekken gerouteerd worden naar Telefoontoestellen of automatisch worden afgehandeld door bijvoorbeeld een Antwoordapparaat. Voor uitgaande gesprekken bepaalt de Aansluiting over welke Trunk wordt uitgebeld.

Telefoontoestel

Telefoontoestellen definieer je in Xelion en koppel je aan één of meerdere Aansluitingen.

Gebruiker

Persoon die in kan loggen in Xelion. Voor iedere gebruiker maak je een account aan. Alle Gebruikers kunnen gebruik maken van de Xelion softphone (een Telefoontoestel voor op je PC).

1.4 Nummerplan 

Bepaal welke DDI en non-DDI nummers worden gebruikt. DDI zijn externe telefoonnummers waar een aansluiting onder bekend is, ook wel bedrijfstelefoonnummer genoemd. Non-DDI zijn korte telefoonnummers (bijvoorbeeld 3 cijfers) waarmee intern naar collega's kan worden gebeld, ongeacht de locatie waarop deze zich bevinden. Non-DDI mogen standaard niet meer een 0, 1 of 7 beginnen en mogen niet meer dan 5 cijfers hebben.

1.5 Java 

De Xelion softphone maakt gebruik van JAVA. Is deze nog niet beschikbaar op je PC? Download deze dan via java.com (klik op de link op het IP van de Xelion) en installeer deze via Internet Explorer en niet via andere browsers. Op xelionsupport.com staan zowel geschreven- als video-instructies hoe deze gedownload en geïnstalleerd kan worden op de PC. Daarnaast vindt je instructies om de JAVA cache te legen.
De softphone kan ook zonder JAVA te installeren worden gebruikt. Download hiervoor de client op https://softphone.xelion.com.

1.6 SSL Certificaat 

Xelion verplicht het gebruik van (gratis) SSL certificaten. Zie elders in deze handleiding voor instructies hoe deze eenvoudig en snel geïnstalleerd kan worden.

1.7 Een Xelion server benaderen 

Een Xelion server is bereikbaar onder een IP adres of DNS naam. Voor het inrichten en bereikbaar maken van een Xelion server gebruik je de installatie & setup handleiding. Download deze via het Xelion Support Portal op www.xelionsupport.com. In deze handleiding gaan wij ervanuit dat het IP adres of de DNS naam reeds bekend is.
Om beheer uit te voeren op een Xelion server volg je onderstaande instructies. Beheer van de master dient altijd uitgevoerd te worden op de Master. Via de master kan er eenvoudig doorgelogd worden naar onderliggende tenants.

Toelichting op de termen


Single-tenant (ST)

Een single tenant is direct te benaderen via het IP adres of DNS naam

Multi-tenant (MT)

Een Multi-Tenant is benaderbaar op 2 lagen; Master en Tenants. De master is bereikbaar op het IP adres of de DNS naam terwijl de tenant bereikbaar is via IP adres/DNS naam gevolgd door /tenant/tenantnaam.

Voorbeeld

Het IP van de MT is: 10.0.1.10 en je hebt 1 tenant aangemaakt, genaamd "abctrans". Deze tenant is bereikbaar via 10.0.1.10/tenant/abctrans


Meer informatie over het inloggen van Single en Multi-Tenants kan gevonden worden in hoofdstuk Multitenancy.

1.7.1 Inloggen als eindgebruiker of beheerder 


Om in te loggen in de softphone (eingebruikers) klik je op "7" Om in te loggen in de beheeromgeving klik je op de "moersleutel". Voor beide applicaties is een correcte installatie van JAVA vereist. De softphone kan ook worden gedownloaded via https://softphone.xelion.com. In plaats van de softphone kan ook de Xelion Windows 10 app worden gebruikt.

Inlogscherm eindgebruikers JAVA client:

Inlogpagina van een Xelion tenant (Single of Multi-Tenant)

Het inlogscherm van eindgebruikers ziet uit zoals hier links weergegeven. Dit scherm wordt geopend nadat de eindgebruiker de softphone hebben gestart.
Inlogscherm beheerders:


Wanneer je op de beheeromgeving hebt gestart om als beheerder in te loggen zal het scherm geladen worden zoals hierboven afgebeeld.

1.8 Xelion configureren om het in gebruik te nemen 

Om Xelion te kunnen gebruiken voor telefonie dien je de volgende stappen uit te voeren:

  1. Xelion server instellingen correct uitvoeren

  2. Gebruikers aanmaken

  3. Aansluitingen configureren

  4. Hardphones (SIP telefoontoestellen) aansluiten

  5. Standaard wachtmuziek inschakelen

  6. Backup schema instellen (en testen)

Onderstaand worden deze stappen nader besproken. Bij de stappen is ervan uit gegaan dat je weet hoe Xelion functioneert. Wil je hier aanvullende ondersteuning in maak dan gebruik van ons online Xelion Support Portal voor additionele uitleg.

1.8.1 Xelion server instellingen 

Configureer tenminste 1 trunk (Beheer -> Server instellingen en trunks -> Trunks). Dit kan door de automatisch gegeneerde trunk te gebruiken of je eigen trunk aan te maken door op Nieuwe trunk te klikken.
Configureer de lokale instellingen (Beheer -> Land instellingen) en wijs deze toe via (Beheer -> Server instellingen en trunks -> Lokaal). Standaard is Xelion voorzien van de 10 meest gebruikte Europese landen, deze zijn uit te breiden naar believen.
Doorloop alle tabbladen bij Beheer -> Serverinstellingen en trunks of deze voor uw situatie correct zijn. Pas deze zowaar nodig aan voor de specifieke tenant of specifieke klantwens.

1.8.2 Gebruikers aanmaken 

Voer de organisatiegegevens in van de organisatie waar Xelion wordt geplaatst. Dit doe je via Adresboek -> Nieuwe organisatie. Maak hierna per gebruiker een nieuwe persoon aan (Adresboek -> Nieuw persoon). Voer bij het tabblad Werk van die persoon de actie Voeg dienstverband toe uit. Vul aansluitend in dit tab bij Organisatie de naam van de organisatie in waar Xelion wordt geplaatst (en waar de gebruiker dus werkt), en vul bij Bereikbaar via (tel, sms, fax, e-mail) tenminste het interne telefoonnummer in bij telefoonnummers in waarmee de gebruiker bereikt kan worden. Indien gewenst vul je de tabs Prive en Notities in. Op het tabblad Gebruikersaccount voer je de actie Maak loginnaam aan uit. Tot slot vul je bij telefoonnummers hetzelfde telefoonnummer in dat je eerder hebt ingevuld bij het tabblad werk.
Op dit moment is Xelion al gebruiksklaar. Automatisch worden per gebruiker een aansluiting geconfigureerd, is er een Xelion Softphone en Xelion Smartphone voor de gebruiker beschikbaar. Uiteraard zal Xelion nog verder ingericht moeten worden met functies als verkeersklasses, nachtstand, wachtrijen, wachtmuziek, etc, etc, etc. Ook zullen, indien noodzakelijk nog hardphones aangesloten dienen te worden maar er kan, vanaf nu al gebeld worden door de gebruikers.

1.8.3 Aansluitingen configureren 

Configureer de aansluitingen van de gebruikers naar wens. Open de betreffende aansluiting via Beheer -> Aansluitingen -> (gebruikers)Aansluiting. Eventueel kun je ervoor kiezen de aansluiting te benaderen via Beheer -> Gebruikers -> Selecteer gebruiker -> Toon alle persoonlijke aansluitingsinstellingen.
Configureer de standaard aansluiting Hoofdaansluiting naar wens. Dit kan onder andere door deze aansluiting te selecteren vanaf Beheer -> Aansluitingen. Voeg desgewenst nieuwe aansluitingen toe Beheer -> Aansluitingen -> Nieuwe aansluiting.
Als je bij een aansluiting een nachtstand hebt ingeregeld, of wilt laten inregelen door een gebruiker (die geen beheerder is) zorg dan dat je voor die aansluiting die gebruikers het beheerrecht geeft via de tab Beheerders van de desbetreffende aansluiting.

1.8.4 Hardphones (SIP-telefoontoestellen) aansluiten 

SIP-telefoontoestellen die aan Xelion gekoppeld worden dienen bij voorkeur via provisioning aangemeld te worden (en daarmee aan de gebruiker gekoppeld te worden) op Xelion. Hiermee is de beste gebruikerservaring te bereiken van het systeem en kun je later op afstand volledig beheer van de hardphones uitvoeren. Verderop in deze handleiding leggen we uit hoe hardphones via provisioning aangemeld kunnen worden.

1.8.5 Standaard wachtstandmuziek inschakelen 

Maak een categorie wachtstandmuziek aan (Beheer -> Wachtstandmuziek). Koppel deze aan aansluitingen door bij de aansluiting op het tabblad Extra de wachtstandmuziek categorie te selecteren. Maak bij voorkeur gebruik van .mp3-bestanden en zorg ervoor dat deze zo licht als mogelijk zijn qua bestandsomvang.

1.8.6 Backup schema instellen 

Het is aan te raden om een backup te maken van de Xelion data. Hiervoor kan onder Beheer -> Backup schema een backup schema worden ingesteld. Volg de instructies uit het hoofdstuk Backup voor meer informatie.

1.9 Controleer de juiste werking van Xelion 

  • Voer interne gesprekken.

  • Voer externe gesprekken, zowel lokaal (zonder netnummer), nationaal (zonder landnummer) en volgens het internationale formaat (landnummer voor het telefoonnummer).

  • Controleer in inkomende gesprekken ontvangen kunnen worden.

  • Controleer het backup schema

1.10 Firewall poorten & SIP ALG 

1.10.1 Koppelen Xelion aan internet 

Tegenwoordig willen veel gebruikers van Xelion het systeem aan het internet koppelen, zodat men van thuis en bv. ook op een nevenlokatie op Xelion kan in loggen, en met Xelion kan bellen. Om dit voor elkaar te krijgen kun je dat op 2 manieren doen:

  • Met een publiek IP-adres Hier dient Xelion enkel een publiek IP-adres te krijgen, waarna Xelion gewoon benaderbaar is voor softphones & IP-phones. Let hierbij wel op het gebruik van sterke wachtwoorden! Er wordt door hackers veel gezocht naar publiek staande SIP devices, om er dure gesprekken mee te voeren.

  • Met Port-Forwards Lees onderstaand hoofdstuk poorten. Daarnaast dien je bij start -> server instellingen en trunks -> Geavanceerd bij Extra SIP opties, het publieke IP-adres (externip) en het lokale netwerk (localnet) te definiëren (zie voorbeeld hieronder).

1.10.2 Poorten 

Onderstaande poorten worden door Xelion gebruikt voor de dienstverlening. Het is belangrijk deze poorten tussen server, eindgebruiker, routers en op alle tussenliggende componenten te openen in zowel een inkomende als uitgaande configuratie. Wanneer er gebruikt wordt van twinning dienen de poorten tussen de verschillende netwerken naar elkaar geopend te worden. Dit geldt ook voor sessies in een Remote Desktop/cloud omgeving. SIP ALG dient zowel in de router(s) als in alle tussenliggende componenten uitgeschakeld te worden.
Wanneer er afgeweken wordt van bovengenoemde configuratie of onderstaande poorten kan een goede werking van Xelion niet gegarandeerd worden. Welke poorten worden gebruikt door Xelion:
Essentieel:

Voor SIP

Voor Xelion softphone

UDP 5060

TCP 80 en/of 443 (https)

UDP 10000 t/m 20000

TCP 1791

Optioneel:

Xelion netwerktool

DHCP

TFTP (Provisioning)

UDP 1798

UDP 68

UDP 69



UDP 8443 (Yealink RPS)

FTP

SSH

SNMP

TCP 20 & 21

TCP 22

UDP 161

TCP 10090 t/m 10100






Windows share (SMB)

LDAP


TCP 139

TCP 636


TCP 445




Vanaf nu dient in de handleiding IP adres gelezen te worden als IP adres of DNS naam waarop de Xelion applicatieserver bereikbaar is. Daarnaast dient Single-Tenant gelezen te worden als ST en dient MT gelezen te worden als Multi-Tenant.
Tot slot vermelden we nog dat PC gelezen dient te worden als PC, Laptop, MAC of iMac.

1.11 Xelion netwerk 

1.11.1 Activatie Xelion in datacacentrum/bedrijfsnetwerk 

Xelion kan worden gebruikt vanaf Pc's en telefoons die aangesloten zijn op het bedrijfsnetwerk. Daarom moet de Xelion server in het bedrijfsnetwerk worden opgenomen met een eigen internetadres. Dit kan op twee manieren:

  • Via DHCP.

  • Via een vast IP-adres

Xelion start standaard op met DHCP. Als het netwerk dit ondersteunt, zal Xelion direct verbinding maken na het opstarten. Onderstaand zijn de stappen opgenomen die uitgevoerd moeten worden.

1.11.1.1 De Xelion network tool 

De eerste keer dat Xelion wordt geplaatst in een bedrijfsnetwerk kan Xelion automatisch middels DHCP een IP adres krijgen. De meeste netwerken werken tegenwoordig via DHCP, en Xelion zal dan direct een IP-adres krijgen. Het kan uiteraard voorkomen dat Xelion wordt geplaatst in een netwerk waar niet met DHCP wordt gewerkt. Of waar het wenselijk is om een statisch IP adres toe te kennen aan de Xelion server. In beide gevallen dient de netwerk configuratie tool te worden gebruikt om Xelion te benaderen, verbinding te maken en Xelion IP technisch te configureren.


De netwerk configuratie tool wordt met Xelion meegeleverd en kan worden geopend via de webbrowser op het adres van de hostnaam (bijv http://test.xelion.nl) of op http://softphone.xelion.com.
Als Xelion aan het netwerk gekoppeld is en opgestart is, klik je in de netwerk configuratie tool op Search… De tool zal nu via het netwerk de Xelion server opzoeken. Hiervoor hoeft Xelion nog geen IP-adres te hebben, het zoeken gaat namelijk middels een Broadcast op een specifieke poort, Xelion is geconfigureerd om op deze poort te luisteren. Nadat de search is uitgevoerd, zal de netwerk tool een scherm geven met alle Xelion centrales die in het netwerk gevonden zijn, met daarbij het IP-adres wat is toegekend aan de Xelion server. Hierna klik je op de Xelion centrale en wordt je automatisch teruggebracht naar het vorige scherm.
Verklaring van de velden:

Toelichting van de velden


Server Xelion

De geselecteerde Xelion server.

Id

De naam van de Xelion server. Het Id veld kan gebruikt worden om meerdere centrales in hetzelfde netwerk uit elkaar te houden. Hier kan elke willekeurige tekst worden opgegeven. Deze tekst komt terug in het overzicht van centrales dat bij "Search …" wordt getoond

Device

De netwerk poort op Xelion waarmee Xelion verbonden is aan het netwerk.

Use DHCP

Wanneer je gebruik wilt maken van DHCP moet dit item aangevinkt zijn. Als je een statisch IP adres wilt gebruiken, vink je dit uit. Het verdient de voorkeur een vast IP address in stellen, zodat het adres van de centrale niet kan veranderen. Als de centrale zijn IP adres via dhcp krijgt toegewezen, moet er voor gezorgd worden, dat de dhcp server altijd hetzelfde adres toewijst.

Ignore dhcp gateways

Wanneer je DHCP gebruikt, maar je wilt dat Xelion via een andere gateway naar buiten gaat, moet je dit aanvinken en het veld Gateway invullen. Dit kan nuttig zijn als de machine wel een adres via dhcp krijgt toegewezen, maar een eigen gateway moet gebruiken die alleen voor telefonie gebruikt wordt. Als je geen gebruik maakt van DHCP, dan is dit veld niet meer aan te vinken omdat je dan verplicht een gateway moet invullen.

Ignore dhcp dns settings

Wanneer je DHCP gebruikt maar je wilt Xelion via andere name servers laten werken, moet je dit aan vinken en de velden Name server in vullen. Als je geen gebruik maakt van DHCP, dan is dit veld niet meer aan te vinken omdat je dan verplicht een gateway moet invullen.

IP address

Als je geen gebruik wilt maken van DHCP, vul je hier het door jou gewenste IP adres in. Het instellen van een IP address heeft de voorkeur boven gebruik van DHCP. De ervaring leert dat dit binnen netwerken tot minder problemen leidt.

Submask

Het subnetmasker van het IP adres wat je bij IP Address hebt ingevuld.

Alternative IP address

Het alternatieve IP-adres kan meestal worden leeg gelaten. Dit adres kan worden gebruikt als je 2 verschillende subnetten over hetzelfde fysieke netwerk wilt benaderen vanaf Xelion. Het is een alternatief voor ofwel het DHCP adres ofwel het IP address.

Submask

Het subnetmasker van het Alternatieve IP adres.

Name server 1

Vul hier een DNS server in als geen gebruik wordt gemaakt van DHCP of als je Xelion via een andere DNS server wilt laten werken dan degene die Xelion via DHCP heeft gekregen. Als er via DHCP ook een DNS server wordt ingesteld, heeft deze voorrang op de hier ingestelde server.

Name server 2

Vul hier een 2e DNS server in als geen gebruik maakt van DHCP of als je Xelion via een andere DNS server wilt laten werken dan degene die Xelion via DHCP heeft gekregen. (Het wordt altijd aangeraden om 2 verschillende DNS servers te gebruiken, zodat Xelion gewoon door blijft werken als er één niet meer te bereiken is.)

Gateway

Vul hier het IP adres van de gateway in als ignore DHCP gateways is aangevinkt of als je geen DHCP gebruikt.


Het alternatieve IP-adres kan meestal worden leeg gelaten. Dit adres kan worden gebruikt als je 2 verschillende subnetten over hetzelfde fysieke netwerk wilt benaderen vanaf Xelion.
Met Save worden de gegevens op de centrale bewaard. Hierbij wordt om een wachtwoord van het systeem gevraagd. Standaard is dit "xelion".

1.11.1.2 Activatie Xelion in bedrijfsnetwerk met DHCP 

Verbind/installeer de Xelion (ISO) op de betreffende hardware en zet deze aan. Start de netwerktool. Klik op Search, in het navolgende scherm verschijnt Xelion, klik hier op. Nu kun je eventuele extra netwerk settings configureren met bovenstaande intructies. Het internetadres van Xelion is nu bekend. Ga naar een pc in het bedrijfsnetwerk om via die PC Xelion verder te configureren en stel aansluitend het systeemwachtwoord van de centrale in. Start een internetbrowser en type daarin het adres van de Xelion server.

1.11.1.3 Handmatig een IP toekennen via de console / SSH terminal 

Wanneer er geen mogelijkheden tot DHCP zijn, of de Xelion server in de cloud draait dien je handmatig een IP adres toe te kennen aan de Xelion server. Dit doe je door in de console, of via bijvoorbeeld Putty in te loggen op de SSH laag tot en met de gebruiker root.
Voer het volgende commando in: vi /usr/xelion/NetworkManager/net.conf en klik op i om het typen te activeren.


In de net.conf noteer je de volgende gegevens:

id xelionnet A manual BB.BB.BB.B CCC.CCC.CCC.C
dns DD.DD.DD.D EE.EE.EE.EEE
gw FF.FF.FF.F

Betekenis van de A/B/C/D/E/F letters

Toelichting

A

Netwerkkaart naam. (voorbeeld: ens160, of ETH0)

B

IP Adres dat toegewezen is aan de Xelion server

C

Subnetmasker

D & E

DNS server 1 (D) en DNS server 2 €

F

Gateway adres binnen het netwerk

1.11.2 Systeem herstarten 

Nadat de configuratie is opgeslagen wordt gevraagd of de server herstart mag worden. De nieuwe netwerkinstellingen worden na een herstart van kracht. Als na een herstart de instellingen nog gewijzigd of bekeken moeten worden, moet de machine opnieuw gevonden worden via de Search… knop.

1.11.3 Connect 

Met de Connect… knop kan contact gemaakt worden met een machine waarvan het adres al bekend is. Dit kan gebruikt worden om verbinding te maken met een machine die niet in hetzelfde subnet zit (als bijvoorbeeld gebruikt gemaakt wordt van een VPN-verbinding).

1.11.4 Close 

Met de Close knop kan de Netwerk configuratietool afgesloten worden.

1.11.5 MISC: Wijzig systeem wachtwoord, Reset & Reboot 

Naast het configureren van IP gegevens, kan de Xelion Netwerk Configuratie tool ook worden gebruikt om het systeem wachtwoord en het Administrators wachtwoord te wijzigen. Dit doe je op het tabblad misc.


Change system password Hier kun je het root wachtwoord van Xelion wijzigen. Dit wachtwoord is nodig om het netwerk adres te veranderen en voor systeem onderhoud aan de centrale.
Reset Xelion administrator password Hier kun je het beheerders wachtwoord van Xelion resetten. (Default: xelion) Dit is het wachtwoord waarmee de beheerder inlogt met de beheerder client.
Reset system passwordHier kun je het root wachtwoord van Xelion resetten.
Reboot systemXelion rebooten

1.11.5.1 Change system paswoord 

Hiermee kan het wachtwoord van de centrale gewijzigd worden. Voor "old password" moet het huidige wachtwoord worden ingevuld. Standaard is dit "xelion". Het systeemwachtwoord is gelijk aan het wachtwoord van de linux gebruiker "root". Hiermee wordt zowel het wachtwoord van de gebruiker "root" als van de linux gebruiker "xelion" gewijzigd. Dit wachtwoord wordt ook gebruikt om de machine te benaderen via het ssh protocol. Het is daarom belangrijk dat als de machine te bereiken is via het internet hier een sterk wachtwoord wordt gekozen.

1.11.5.2 Reset Xelion Administrator paswoord 

Hiermee kan het wachtwoord van de gebruiker "beheerder" worden gereset naar "xelion" Daarna kan met de softphone worden ingelogd als gebruiker "beheerder" met als wachtwoord "xelion".

1.11.5.3 Reset system password 

Als het systeem wachtwoord van de centrale niet meer bekend is, kan het hiermee worden veranderd. Hiervoor moet op een usb-key een file "password.txt" worden aangemaakt, met op de 1e regel het gewenste wachtwoord. De usb-key moet op de Xelion Centrale worden aangesloten en wordt automatisch herkend door de centrale. Bij "Reset wachtwoord" wordt nog een keer gevraagd om het wachtwoord. Als dit wachtwoord gelijk is aan het wachtwoord in password.txt, wordt het nieuwe wachtwoord ingesteld.

1.11.5.4 Reboot system 

Hiermee kan het systeem herstart worden. Hiervoor is ook het systeem wachtwoord nodig.
Als de centrale niet netjes wordt afgesloten, kunnen de gegevens op de interne disk beschadigen.

1.11.5.5 Internetverbinding voor trunks 

In het bedrijfsnetwerk moet een router beschikbaar zijn die het mogelijk maakt om met de Trunk provider te communiceren. Als die er niet is, kan Xelion alleen worden gebruikt voor interne gesprekken.

1.12 Ingebouwde firewall 

Xelion heeft een eigen Firewall, deze laat alleen telefonie verkeer, SSH verkeer (voor remote administratie van Xelion), en de Xelion Network configuration tool, door. Dit betekent dat Xelion direct aan het internet gekoppeld kan worden en ongewenste toegang door derden via het Internet kan worden vermeden. In dit geval moet er wel voor gezorgd worden dat er goede wachtwoorden worden gebruikt voor de xelion gebruikers en de externe sip telefoon. Daarnaast moet het standaard beheerders wachtwoord en het systeem wachtwoord veranderd worden. Het beheerders wachtwoord kan veranderd worden door bij de lijst met gebruikers de gebruiker "beheerder" te kiezen en daar een ander wachtwoord in te geven. Het systeem wachtwoord kan veranderd worden met de Xelion Network configuration tool.

1.13 Xelion configureren 

Om Xelion te kunnen gebruiken voor telefonie moet je de volgende stappen uitvoeren.

  • Xelion server instellingen correct invoeren.

  • Gebruikers aanmaken

  • Aansluitingen configureren

  • SIP telefoontoestellen aansluiten

  • Standaard Wachtstandmuziek al dan niet inschakelen

1.13.1 Backup schema instellen 

Deze stappen worden onderstaand nader besproken. Bij de stappen is er vanuit gegaan dat je weet hoe Xelion functioneert. Sla die hoofdstukken er dus op na als je niet zeker weet welke waarde je bij een veld moet invoeren of wat een bepaald veld betekent.

1.13.2 Xelion server instellingen correct invoeren 

  • Configureer tenminste één Trunk (Beheer->Server instellingen en trunks->Trunks). Dat kan de automatisch gegenereerde Trunk (de enige die er na het booten is)

  • Configureer de lokale instellingen (Beheer->Server instellingen en trunks->Lokaal).

  • Controleer of de standaard instellingen bij Beheer->Server instellingen en trunks->Geavanceerd correct zijn voor uw situatie.

1.14 Xelion Windows 10 softphone (download) 

Er zijn drie manieren om Xelion te installeren voor Windows 10

  1. Installeer Xelion vanuit de Microsoft Store

  2. Distribueer Xelion naar uw privé-winkel

  3. Xelion toewijzen aan medewerkers

  4. Verspreid Xelion met een management tool

1.14.1 Windows10 softphone vereist SSL 

Om de windows10 softphone te kunnen gebruiken dient SSL geactiveerd te zijn voor de te gebruiken hostname. Instructies om SSL-certificaten te installeren staan in hoofdstuk SSL.

1.14.2 Installeer vanaf de Microsoft store 

De gemakkelijkste manier om de app te distribueren is om medewerkers de app te laten downloaden uit de Microsoft Store met een eigen Microsoft-account of een werkaccount.


Om Office 365-accounts te kunnen gebruiken, moeten ze gesynchroniseerd worden met Azure AD-accounts.
Gebruikers kunnen zich aanmelden met hun Windows-storeaccount en de app downloaden en vervoglens installeren.
Zie de volgende hoofdstukken als je de toegang tot de Microsoft Store wilt beperken of de app zonder de store wilt distribueren.

1.14.3 Hoe zit het met de Windows Server versies? 

Om toegang tot de winkel te krijgen, moet u de Desktop Experience op uw Windows Server geïnstalleerd zijn.
Wanneer je Windows Server 2016 installeert met behulp van de Setup wizard, kun je kiezen tussen Windows Server 2016 en Windows Server (Server met Desktop Experience). De optie Server met desktop Experience is de Windows Server 2016 optie die overeenkomt met de optie Volledige installatie die beschikbaar is in Windows Server 2012 R2 met de functie Desktop expierence geïnstalleerd.
Als je geen keuze maakt in de installatiewizard, wordt Windows Server 2016 geïnstalleerd; dit is de optie Server Core installation.
Meer informatie: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/get-started/getting-started-with-server-with-desktop-experience

1.14.4 Distributie Xelion naar je eigen windows store (Private store) 

De private store is een functie in Microsoft Store for Business and Education die organisaties ontvangen tijdens het aanmeldingsproces. Wanneer beheerders apps toevoegen aan de private store, kunnen alle medewerkers in de organisatie de apps bekijken en downloaden. Uw privéwinkel is beschikbaar als een tabblad in de Microsoft Store-applicatie en heeft meestal de naam van je bedrijf of organisatie.


Je kunt een app beschikbaar maken in de privéwinkel wanneer je de app aanschaft. Zodra de app zich in de privéwinkel bevindt, kunnen medewerkers de app installeren via hun werkaccount.
Meer informatie: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-store/distribute-apps-from-your-private-store

1.14.5 Toewijzen aan medewerkers 

Om een app toe te wijzen aan een medewerker:

  • Meld je aan bij de Microsoft Store for Business of Microsoft Store for Education.

  • Klik op Beheer en kies vervolgens voor Apps & software.

  • Zoek een app, klik op Actie en kies vervolgens voor Toewijzen aan mensen.

  • Of klik op de app en klik vervolgens op Gebruiker toewijzen.

  • Typ het e-mailadres van de persoon aan wie u de app toewijst en klik op Toewijzen.

Medewerkers ontvangen een e-mail met een link die de app op hun apparaat installeert. Klik op de link om de Microsoft Store-app te starten en klik vervolgens op Installeren. In de Microsoft Store-app kunnen ze de app ook vinden onder Mijn Bibliotheek.

1.14.6 Distribute Xelion with a management tool 

Je kunt een MDM-tool (mobile device management) configureren om je Microsoft Store for Business inventaris te synchroniseren. Microsoft Store management tool services werken met MDM tools om de inhoud te beheren. Je MDM-tool moet worden geïnstalleerd en geconfigureerd in Azure AD, in dezelfde Azure AD directory als Microsoft Store.
Meer informatie: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-store/distribute-apps-with-management-tool

1.14.7 Offline gebruik 

Met offline licenties kunnen organisaties apps en hun licenties downloaden om te implementeren binnen hun netwerk of op apparaten die niet verbonden zijn met het internet. Dit model stelt organisaties in staat apps in te zetten wanneer gebruikers of apparaten geen verbinding hebben met de Store.
Let op: Xelion softphone heeft een verbinding met de Xelion server nodig. Wanneer deze zich in de cloud bevindt dient er een route naar de Xelion server te worden toegevoegd binnen het netwerk.
Meer informatie: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-store/distribute-offline-apps


    • Related Articles

    • Dienstbeschrijving Xelion

      Dienstbeschrijving Xelion Xelion is een toonaangevende Europese speler als het gaat om Telecomdienstverlening en het in de markt zetten van innovatieve dienstverlening voor de zakelijke markt. Dit document beschrijft de mogelijkheden voor Xelion. Met ...
    • Xelion versie 8

      Xelion versie 8 Eind september introduceerde Xelion haar nieuwste release versie 8. Dit heeft voor jullie klanten die momenteel gebruik maken van de huidige Xelion 7 geen gevolgen. Het op- en afschalen van gebruikerslicenties blijft mogelijk en ...
    • Xelion SSL

      Xelion biedt SSL ondersteuning aan via het programma “Let’s Encrypt” of via een eigen aangeschaft certificaat. Hiermee kunnen automatisch SSL certificaten worden  worden geinstalleerd. Dit is vooral belangrijk voor de communicatie van de APPS. Het ...
    • Xelion 8 - Gebruiker extensie aanmaken

      4. Gebruikers In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke soorten gebruikers er zijn en hoe een gebruiker aangemaakt kan worden. Om met Xelion te kunnen werken moet je als gebruiker bestaan in Xelion. Rollen Een gebruiker kan één van drie rollen ...
    • Xelion - activeren doorschakelbellen

      Om doorschakelbellen te activeren dienen er een aantal extra zaken aangemaakt te worden; - extra telefoonnummer dient toegevoegd te worden aan de sip-trunk Als het extra nummer bekend is dan kunnen we dit nummer toevoegen in de Xelion omgeving; ga ...