Als specialist in Connectivity voor bedrijven krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen FttH en zakelijk glasvezel. Voor zakelijk glasvezel worden ook wel de termen FttO of FttB gebruikt.
Nederland is één van de landen in de wereld waarbij connectiviteit een gemeengoed is en waar de gemiddelde download en uploadsnelheid hoog is. Toch zijn we afgelopen jaren op deze ladder gedaald. Dit heeft er mee te maken dat andere landen rondom ons heen een snellere uitrol van glasvezel hebben laten zien. Dit betekent dat we Europees gezien nét niet in de top 10 zijn geëindigd op basis van gemiddelde up- en downloadsnelheid.
Toch wordt glasvezel goed omarmd, maar in Nederland is de uitrol erg versnipperd. Veel verschillende marktpartijen in Nederland zijn bezig met de uitrol van glasvezel. Vaak zijn dit regionale initiatieven die niet willen wachten op de landelijke spelers maar uit maatschappelijk oogpunt ondernemers willen voorzien van een snelle en stabiele verbinding. Waar Ziggo zich vasthoudt aan coax op klantlocatie, heeft KPN zich tot jaar en dag in gezet om de traditionele telefoonlijn te gebruiken om DSL-diensten te leveren. Na de overname van Reggefiber (één van de weinige marktpartijen die toen geloofde in de uitrol van glasvezel) door KPN, is de klad in de uitrol van glasvezel gekomen. KPN is zich meer gaan focussen op het verder exploiteren van het koper netwerk in de plaats van écht te innoveren. In 2019 heeft KPN ons allen beterschap beloofd en op 23 maart 2021 heeft KPN een samenwerking met pensioenfonds ABP aangekondigd. Met deze samenwerking kan KPN nog eens 900.000 woningen en bedrijven voorzien van glasvezel bovenop de 2.5 miljoen adressen die al zijn beloofd.
Hierdoor legt KPN op nieuwe locaties (bedrijventerreinen en woonwijken) geen koper meer aan maar in plaats daarvan wordt glasvezel uitgerold. Daarnaast gaat KPN in overlappende gebieden, waar zowel koper als glasvezel aanwezig is, het koper uitfaseren.
Volgens de Telecompaper FttH monitor van oktober 2020 groeit het aantal huishoudens dat via FttH in Nederland wordt aangesloten op FttH, met 30.000 tot 50.000 per maand. Op dat moment stond de teller op zo’n 3.5 miljoen FttH aansluitingen.
In Nederland waren er begin 2020 circa 9.2 miljoen adressen in Nederland. Momenteel is de aanlegsnelheid van glasvezel in Nederland gemiddeld 40.000 adressen per maand door alle providers samengenomen. Het zal dan theoretisch gezien nog bijna 12 jaar duren voordat al deze adressen op glasvezel zijn aangesloten. Dan hebben we de groei in aantal adressen niet eens meegenomen.
Door nieuwkomers omtrent breedbanddiensten zoals T-Mobile, en het starten van samenwerkingsverbanden van KPN, wordt de uitrol van glasvezel verder versneld, waardoor hopelijk op veel locaties gebruik kan worden gemaakt van glasvezel.
Naast FttH zijn er ook nog diverse marktpartijen die zakelijk glasvezel verkopen waaronder KPN, VodafoneZiggo, Tele2 en Eurofiber. Ondernemingen zijn zeer afhankelijk van connectiviteit op locatie, daarom is een beter product dan FttH zeer wenselijk. Dit resulteert in een product met een hogere prijs.
Binnen Cloud Distributie geven wij aan dat zakelijk glasvezel meestal het betere alternatief is voor FttH, maar niet voor ieder bedrijf is dit het geval. Blijkt het dat FttH beter bij jouw bedrijf past? Dan staan wij voor jou klaar om via deze technologie de best mogelijke dienstverlening te leveren.
Dat glasvezel een meer toekomstige oplossing is ten opzichte van koper en coax is zeker. Wat verder nog interessant is, zijn de verschillen tussen de verschillende glasvezelnetwerken. Hieronder laat ik de meest belangrijke verschillen zien:
1. FttH wordt per regio uitgerold waarbij wordt getracht alle adressen aan te sluiten. Op die manier probeert men de kosten laag te houden.
2. Zakelijk glasvezel wordt exclusief aangelegd voor de gebruiker en wordt niet gedeeld. De kosten zijn daardoor hoger, maar het gebied waar het geleverd kan worden is groot.
3. De buizen die worden gebruikt bij een FttH aansluiting zijn gesloten. Dit wil zeggen dat de glasvezelkabel al in de buis zit die wordt binnengebracht. Bij zakelijk glasvezel wordt er een open buis gelegd waar de glasvezel wordt geblazen.
4. De kabel van een FttH aansluiting wordt veelal op verschillende diepten in de grond gelegd. Dit varieert van 20 tot 60 centimeter. Zakelijk glasvezel wordt altijd op 60 cm diepte in de grond gelegd.
5. Een FttH verbinding wordt gedeeld met andere glasvezelverbindingen (point-to-multipoint). Dit zorgt ervoor dat je op drukke momenten niet de snelheid haalt waarvoor je hebt gekozen.
Een Optical Network Terminal zet het signaal van glasvezel (optisch) om naar een signaal van je router (elektrisch). Een Optical Line Terminal is de hardware voor eindpuntapparatuur, die zich in een centraal kantoor van het FttH-netwerk bevindt
6. Uptime garanties van een FttH aansluiting is 95- tot maximaal 98 procent. Zakelijk glasvezel is altijd minimaal 99,9%. Hieronder zie je een voorbeeld in beschikbaarheid:
Beschikbaarheid in % | Toegestane niet-beschikbaarheid per jaar |
95% | 18,26 dagen |
98% | 7,3 dagen |
99% | 3,65 dagen |
99,9% | 8,7 uur |
8. Support bij FttH wordt geleverd tijdens kantoortijden. Bij zakelijk glasvezel wordt deze tot 24×7 geleverd. Kanttekening: bij FttH is ook 24×7 mogelijk, echter zal het herstel in het algemeen pas na de nacht starten.7. Reparatie van kabelbreuk gebeurt bij FttH op basis van ‘best effort’. Bij zakelijk glasvezel is er sprake van een maximale hersteltijd (overmacht is uitgesloten).
9. Bij FttH is de Backbone (het punt waar alle klantaansluitingen samen komen en via één snelle verbinding naar een datacenter van de provider worden getransporteerd) enkel uitgevoerd. Wanneer er dus iets met de verbinding gebeurt, ervaren veel klanten een storing. Bij zakelijk glasvezel is dit dubbel uitgevoerd, wat de kans op een grote storing verkleind.
10. Bij FttH is beperkte mate van maatwerk mogelijk. Bij zakelijk glasvezel is de mogelijkheid tot het leveren van maatwerk hoog. Zakelijk glasvezel wordt tot in de serverruimte van de klant geleverd, waar FttH aan “de gevel” in de meterkast uit komt.
11. De bandbreedte bij FttH lijkt in veel gevallen hetzelfde te zijn als bij zakelijk glasvezel, echter doordat de overboeking hoger is (je deelt de verbinding immers met anderen), kan de daadwerkelijk haalbare snelheid op momenten anders zijn. Bij zakelijk glasvezel heb je de keuze uit een beperkt overboekte variant of een niet overboekte variant. Bij deze laatste variant staat tot 1000Mbit volledig tot jouw beschikking.
12. De prijs per maand bij FttH, gegeven al het bovenstaande, ligt veelal tussen de 40 euro en 100 euro. Bij zakelijk glasvezel start dit vanaf circa 300 euro.
13. Zakelijk glasvezel kan geleverd worden als geografisch gescheiden routes. Dat betekent dat: indien de ene route uitvalt, kan de andere route de communicatie overnemen. Waarmee de beschikbaarheid nog verder omhoog gaat.
14. De response bij storingen op zakelijk glasvezel is snel (vaak binnen 4 uur na melding). Bij FttH wordt de storingsdienst ingepland en hebben zakelijke glasvezelklanten voorrang.
Eerlijk zeggen: had jij verwacht dat er zoveel verschillen zouden zijn van een product, glasvezel, dat in eerste opzicht hetzelfde lijkt? Er gaat dus veel meer schuil dan je in eerste instantie zou verwachten wat een verschil in prijs rechtvaardigt.
Er is veel maatwerk mogelijk met glasvezel, waardoor echt heel erg veel mogelijk is. Ben je benieuwd naar welke glasvezel lijnen jij je klanten kan leveren? Doe de postcode check in de Cloud Distributie portal Flux of lees hier hoe je dit doet.