Telefoontoestellen / Softphone: toestellen koppelen aan Xelion

Xelion 8 - Telefoontoestellen / Softphone: toestellen koppelen aan Xelion

5. Telefoontoestellen / Softphone: toestellen koppelen aan Xelion 8

Op Xelion kunnen verschillende telefoontoestellen worden aangesloten. Een telefoon is pas bruikbaar als die in Xelion is aangemeld.

5.1 Soorten toestellen

Xelion biedt 4 varianten van telefoontoestellen:

• Softphones (JAVA & Windows10)

• SIP telefoons

• Externe telefoons (smartphones)

5.1.1 Softphone Windows10 downloaden

Instructies voor de Windows10 softphone staan in het hoofdstuk "Xelion Windows 10 softphone".

5.1.2 Softphone JAVA

De Xelion Softphone is een telefoon die ontstaat door de PC te gebruiken als telefoon. Aan de PC wordt dan een hoorn of headset gekoppeld via een USB aansluiting. Xelion wordt zo geleverd dat voor iedere gebruiker altijd een Softphone beschikbaar is. Die Softphone hoeft niet door de gebruiker gebruikt te worden. Voor een telefoniste en gebruikers die veel met een PC werken, biedt de Softphone veel mogelijkheden en gebruiksgemak. Alle telefoonfuncties kunnen via Xelion vanaf de PC worden uitgevoerd.

5.1.3 SIP telefoons

Telefoontoestellen die aan de SIP standaard voldoen. Xelion gebruikt SIP, waardoor SIP telefoons op Xelion aangesloten kunnen worden. SIP telefoons worden niet via een PC aangesloten maar worden via het bedrijfsnetwerk aan Xelion gekoppeld. Desgewenst kan een SIP telefoon ook gekoppeld worden aan een Softphone via Twinning. Later wordt hier nader op ingegaan.

5.1.4 Externe telefoons (smartphones)

Smartphones kunnen doormiddel van de Xelion APP connectie maken met Xelion. Via het reguliere GSM netwerk kunnen dan gesprekken van en naar de telefoons worden opgezet.

5.2 Nieuw telefoontoestel configureren

Een nieuw telefoon toestel kan worden geconfigureerd door de actie Nieuwe telefoon bij Start->Beheer->Telefoontoestellen uit te voeren. Een Telefoontoestel moet altijd gekoppeld zijn aan een Aansluiting.
Daarom is het handig dat je ook direct vanuit een Aansluiting een nieuw telefoontoestel kunt maken. Dat kan vanuit het veld waar een Telefoontoestel ingevoerd moet worden. Als bij een dergelijk veld de naam van een nog niet bestaand Telefoontoestel wordt ingevoerd, verschijnt direct de optie om dat nieuwe toestel te maken.

5.2.1 Telefoontoestel Algemeen

Wanneer een nieuw Telefoontoestel wordt toegevoegd, wordt de volgende pagina getoond:

Toelichting van de velden

Gebruikt een licentie

Als dit veld is aangevinkt gebruikt dit telefoontoestel een licentie. Om een licentie vrij te maken kun je, door dit veld uit te vinken een licentie terug krijgen om te gebruiken op een ander telefoontoestel. Wanneer het toestel onder een gebruiker valt met een gebruikerslicentie hoeft dit vinkje niet te worden aangezet.

Label

Naam van het Telefoontoestel. De Toestelnaam moet een unieke naam zijn.

Account naam

De meeste telefoons vereisen een account naam om via het netwerk gebruikt te kunnen worden. Die accountnaam kan hier worden gespecificeerd. Uiteraard moet bij de betreffende telefoon ook deze naam worden geregistreerd. Lees de handleiding van de telefoon om te lezen hoe dat moet.
Voor de Xelion Softphone wordt deze Account naam automatisch gegenereerd als een nieuwe Gebruiker wordt toegevoegd. De account naam mag geen spaties of een van de volgende letters bevatten: []();@:

Wachtwoord

De meeste telefoons vereisen een account naam en een wachtwoord om via het netwerk gebruikt te kunnen worden. Het wachtwoord kan hier worden gespecificeerd. Uiteraard moet bij de betreffende telefoon ook dit wachtwoord worden geregistreerd. Lees de handleiding van de telefoon om te lezen hoe dat moet. Voor de Xelion Softphone wordt het Wachtwoord automatisch gegenereerd als een nieuwe Gebruiker wordt toegevoegd.

Hot Desking mogelijk

Als het wenselijk is dat er via dit toestel gehotdesked kan worden dient dit te worden aangevinkt.

Locatie

Hier kun je tekst invoeren om een vestiging te definiëren, dit is handig als een bedrijf meerdere vestigingen heeft, dan kun je in een oogopslag zien wat de fysieke locatie van een telefoontoestel is.
De tekst die hier ingevoerd wordt, zal in de Collegalijst naast de naam van het toestel worden getoond.

Gebruiker

De gebruiker van dit toestel. Als deze gebruiker een gebruikerslicentie heeft kan er met dit toestel gebeld worden. Wanneer er geen gebruiker is ingevoerd en de telefoon zelf geen licentie heeft zal er niet met de telefoon gebeld kunnen worden.

Niet storen

Wannneer een toestel op niet storen wordt gezet komen hier geen gesprekken of chats binnen.
Zie hoofdstuk 5.2.9. voor meer informatie.

Gebruik twinning (alleen bij softphone)

Twinning biedt de mogelijkheid een hardphone of smartphone te koppelen aan een softphone. Dit wordt vooral toegepast als via de softphone geen goede audio kan worden verkregen (wanneer Citrix of Terminal Server wordt gebruikt op een PC) of wanneer een gebruiker liever via een traditioneel toestel telefoneert dan via een USB hoorn of headset maar wel de softphone wil gebruiken. Als dit veld wordt aangevinkt, moet bij Gekoppelde telefoon altijd worden opgegeven met welke hardphone Xelion twint. Die gekoppelde telefoon mag geen Softphone zijn. Wanneer nu vanuit de Softphone wordt gebeld, zal de Gekoppelde telefoon gaan rinkelen. Wanneer de Gebruiker die oppakt, wordt de verbinding opgebouwd naar degene die hij wil bellen. Twinnen kan ook doormiddel van de nieuwe optie "twin vanaf softphone", zie hiervoor hoofdstuk 2.12

Gekoppelde telefoon (alleen softphone)

Hardphone of smartphone die voor twinning wordt gebruikt.

Gekoppelde telefoon niet automatisch bellen (alleen softphone zonder gebruik van "twin via softphone")

Twin toestel wordt automatisch gebeld wanneer softphone niet geregistreerd is, tenzij de vlag "gekoppelde telefoon niet automatisch bellen" aan staat bij het toestel .

Bel niet bij getwind toestel (alleen softphone zonder gebruik van "twin via softphone")

Vink deze optie aan wanneer de softphone niet moet meerinkelen wanneer er gebeld wordt naar de softphone.

Auto aannemen

Wanneer je gebruik maakt van een, via provisioning aangestuurde hardphone (Cisco, SNOM, HTEK en/of Yealink) kun je met deze functie de hardphone automatisch activeren wanneer jezelf uitgaand gaat bellen. Met deze geactiveerde functionaliteit hoef je dus geen extra "aanname" meer te doen op de hardphone wanneer je uitbelt vanaf de softphone.

Aansluiting

Aansluiting waar het Telefoontoestel aan is gekoppeld. Een Telefoontoestel kan aan meerdere Aansluitingen zijn gekoppeld

Prioriteit

De Aansluiting met Prioriteit 1, is de Primaire aansluiting van het toestel. Uitgaande gesprekken met het toestel gaan via de primaire aansluiting.
Als het toestel wordt gebeld en zijn Primaire aansluiting staat op niet storen, dan zal dit toestel niet gebeld worden (ook al wordt het toestel gebeld vanuit een Aansluiting waarbij niet storen uit staat).

Telefoongroepen

Alle telefoongroepen waarvan dit device onderdeel is worden hier getoond. Groepen kunnen eenvoudig verwijderd of toegevoegd worden vanaf dit shcerm.

Als gesprek gaande is op

Als aan een Gebruiker meerdere Telefoontoestellen zijn gekoppeld, kan het storend zijn wanneer hij op één toestel in gesprek is, de andere toestellen gaan rinkelen als er een nieuwe oproep voor hem binnenkomt.
Door bij Als gesprek gaande is op Telefoontoestellen te specificeren, wordt bereikt dat die Telefoontoestellen niet gaan rinkelen als dit Telefoontoestel in gesprek is.
Als een dergelijk toestel in gesprek is en het toestel kan meerdere gesprekken aan, wordt een nieuw inkomend gesprek gestuurd naar het toestel dat in gesprek is, ongeacht de instellingen van dit veld.
Dit veld kan ook worden gebruikt om af te dwingen dat een toestel in gesprek geeft, als het daadwerkelijk in gesprek is. Dit kan door hier dezelfde naam als bij Label in the vullen.

5.2.2 Telefoontoestel Geavanceerd

Toelichting van de velden

Sta peer to peer toe

Default gaat een gesprek van de ene Xelion telefoon naar een andere Xelion telefoon altijd via de Xelion server. Soms is het praktisch om de audio verbinding tussen twee met Xelion verbonden telefoons buiten de Xelion server om te laten plaatsvinden. Als bijvoorbeeld de Xelion Server in een data center staat en twee daarmee verbonden Xelion telefoons op een andere locatie staan, dan scheelt het veel bandbreedte als die twee telefoons op die locatie direct met elkaar verbonden kunnen worden (peer to peer).
Als dit veld wordt aangevinkt, zal een peer to peer verbinding alleen opgezet kunnen worden wanneer:
•De andere Xelion telefoon ook het veld Sta peer to peer toe heeft aangevinkt.
•De andere Xelion telefoon op dezelfde Xelion tenant (server) is aangesloten.
•Het veld Interne gesprekken niet opnemen in de tab Geavanceerd van Home->Beheer->Server instellingen is aangevinkt.

ExtraSIP opties

Hier kunnen eventuele extra SIP opties handmatig worden ingevuld. Alleen te gebruiken in overleg met Xelion

5.2.3 Telefoontoestel Status

Via de Status tab wordt getoond of de telefoon aangesloten is en vanaf welk internet adres dit toestel opereert.

Toelichting van de velden

Geregistreerd

Toont of de telefoon al dan niet is geregistreerd. Indien aangevinkt is de telefoon met Xelion verbonden. Indien er geen vinkje staat, is de telefoon niet verbonden. Read only veld. Wordt automatisch door het systeem aangegeven.

Inlog datum

Datum waarop telefoon voor het laatst werd geregistreerd. Als dit veld leeg is, is de telefoon nooit geregistreerd geweest. Read only veld.

Uitlog datum

Datum waarop telefoon voor het laatst zijn registratie verloor. Als dit veld leeg is, en Inlog datum is ingevuld is de telefoon nog geregistreerd. Read only veld.

Datum laatste gesprek

Datum van het laatst gevoerde gesprek met deze telefoon

IP Adres

IP adres vanwaar de telefoon zich registreert.

5.2.4 Telefoontoestel Provisioning

In Xelion bestaat de mogelijkheid Telefoontoestellen automatisch te laten provisionen (provisioning is een methode waardoor telefoontoestellen grotendeels centraal geconfigureerd kunnen worden. Zie hoofdstuk "Provisioning"). Onder het tabblad Provisioning kan een provisioning configuratie worden gekozen, in deze configuratie worden de toestel specifieke eigenschappen geconfigureerd. Na het selecteren van een provisioning configuratie kan er ook een display naam worden ingevoerd voor het toestel.

5.2.5 Individuele toestellen op niet storen instellen (softphone)

Via de softphone kunnen individuele toestellen gedeactiveerd worden zodat deze niet meerinkelen in de callflow. Er worden ook geen nieuwe chats ontvangen.

Alles rinkelt mee

Smartphone rinkelt niet mee

Softphone rinkelt niet mee

5.3 LDAP Adresboek

Om gebruik te maken van LDAP server dient deze op master niveau geactiveerd te worden alvorens deze door de tenant gebruikt kan worden. Op Master niveau dient er eerst bij server instellingen en trunks, tabblad Geavanceerd de "naam eigen host" opgegeven te worden.

Aansluitend dient er bij server instellingen en trunks, tabblad LDAP aangegeven te worden of deze gebruikt mag worden. Selecteer hiervoor de optie "LDAP actief".

Het LOG level toont logdetails. De beschikbare logs zijn: (Verbose (0) – Debug (1) – Information (2) – Warning (3) – Error (4) of Fatel (5) . Hierbij dient opgemerkt te worden dat (5) de minste informatie toont en (0) het meeste. Deze logging zal voornamelijk voor supportdoeleinden gebruikt worden. Met restart zal de onderliggende LDAP server herstart worden.
Indien de Xelion applicatieserver afgeschermd wordt door netwerk- of firewallinrichting dient de LDAP inkomend dient geopend te worden op poort 636 TCP.
LDAP zal beschikbaar zijn op alle door Xelion ondersteunde hardphones, m.u.v. HTEK. Wanneer een hardphone reeds is aangemeld op de Xelion server dient dit profiel opnieuw gegenereerd te worden en dient de provisioning opnieuw uitgevoerd te worden.
Op het Xelion portal is online video ondersteuningsmateriaal te vinden.